Incoserv Oy, Koskelantie 3, 21540 Preitilä
Harri +358 50 60115   Elina +358 40 764 0843

Meidän tarinamme

Meidän tarinamme alkoi vuonna 1956, jolloin synnyimme; Elina Loimaalla ja minä Punkalaitumella. Kasvoimme maaseudun rauhassa, mutta opimme jo nuorena työnteon merkityksen.

Rahan hankkimiseksi piti käyttää luovuutta ja yrittäjyyttä sekä löytää erilaisia ansaintakeinoja. Eikä työaikaa voinut aina itse valita. Heinät oli pistettävä seipäälle silloin kuin oli heinän teon aika – ei siinä voinut ajatella, että lähtisin jo mieluummin Särkkään tansseihin. Vaikka hyvinhän sinne ehti, vaikka työt saatiin loppumaan vasta myöhään illalla.

Ja siellä Särkässähän minä tapasin tuon Elinan 70-luvun puolivälissä. Kirjoitimme ylioppilaaksi samana vuonna ja totesimme, että osaamista on lisättävä, jos meinaa pärjätä työelämässä. Siksi lähdimme kumpikin tekulle – minä Turkuun ja Elina Poriin (jossa oli tuo Elinaa kiinnostava prosessitekniikka). Etäisyys ei haitannut seurustelua vaan sopeuduimme tilanteeseen ja valmistuimme ajallaan insinööreiksi.

Armeijan jälkeen sain ensimmäisen työpaikkani Urjalasta, jonne muutimme. Aloitin pienessä yrityksessä myyntisuunnittelijana ja opin paljon PK-yrittäjien arjesta. Elinalle löytyi opettajan töitä ammattikoululta sekä kansalaisopistolta. Menimme naimisiin ja seuraavana vuonna meille syntyi ensimmäinen lapsi – Päivi. Silloin äitien etuudet olivat eri luokkaa kuin nykyään ja siksi Elinakin lähti heti illalla opettamaan, kun tulimme sairaalasta kotiin. Minä sitten vaihtelin vaippoja kotona – hyvin onnistui sekin.

Ja eikun uralla eteenpäin. Sain vuonna 1982 paikan Paimiosta Sähkölähteenmäeltä suunnittelijana ja vuonna 1984 ylennyksen ensimmäiseen tulosvastuulliseen päällikkötehtävään.  Samana vuonna syntyi toinen lapsemme – Antti. Elina hoiti ensin lapsia kotona, mutta jatkoi sitten omaan uraansa Åbo Akademin kautta Pukkilan kaakelitehtaalle ja sieltä Wärtsilän hyttitehtaalle. Itse jatkoin samassa paikassa ja opin Katajan Einon alaisuudessa monia tärkeitä asioita, kuten sen, että tuotteen valmistuksessa siihen pitää jäädä mahdollisimman vähän ”kintaan jälkiä”. Silloin käynnistyi myös Amadan levyntyöstökoneiden menestystarina Syuichi Yonemoton johdolla.  Ja mielenkiintoiset ajat jatkuivat, koska pääsin seuraamaan ja sain olla mukana ABB:n menestystarinan kehittymisessä alusta alkaen. Pidän edelleenkin Percy Barnevikia yhtenä maailman menestyneimmistä yritysjohtajista.

Tällä välin Elina lisäsi omaa osaamistaan opiskelemalla Turun Yliopistossa mm. elektroniikkaa, kasvatustieteitä sekä laatua. Ja sen jälkeen hänellä olikin edessä uran vaihto voimakkaasti kasvavaan elektroniikkateollisuuteen – siellä kun näytti olevan seuraavat vuodet parhaiten tarjolla töitä insinööriosaamiselle.

Ensimmäinen homma oli käynnistää piirilevytehtaassa prosesseja ja sen jälkeen alkoi pitkä ura Nokian matkapuhelintehtaalla erilaisissa laatuun ja ympäristöasioihin liittyvissä tehtävissä. Siinä hommassa hän pääsi kiertelemään ympäri maailman, ja näkemään, miten globalisaatio etenee. Itse pääsin kokemaan myös tuon valtavan elektroniikkateollisuuden kasvun ollessani Scanfilin tehtaanjohtajana 1992 – 1999. Sain jälleen kokea myös arvostamani liikkeenjohtajan Jorma Takasen oppeja ja opin lisää, mitä tuloksen tekeminen on. 

Molempien matkustellessa tuli tietenkin ongelmia lastenhoidon kanssa, mutta monitaitoisina ihmisinä hoidimme kaikki kotityöt vuorollamme ja kasvatimme lapsemme periaatteella ”rajat ja rakkaus”. Molemmat lapset kirjoittivat ylioppilaiksi ja lähtivät opiskelemaan ja valmistuivat – kuinka ollakaan – insinööreiksi.

Oma urani jatkui siirtymällä ohutlevyjen parista vahvojen levyjen pariin Vähäsilta Oy:n toimitusjohtajaksi Amomatic-konserniin. Siellä jouduin heti tekemään ensimmäisen yrityksen terveyttämisprojektini, joka onnistui hyvin. Samalla pääsin mukaan hallitustyöhön ja sain taas oppia päteviltä ulkopuolisilta jäseniltä, kuten mm Juhani Paavola ja Kari Jokisalo.

Vähäsillan jälkeen työskentelin vielä kolme vuotta Konepaja Laaksosen toimitusjohtajana, kunnes totesin, että nyt tämä 30 vuoden kokemus on tuonut minulle riittävän osaamisen ja näkemyksen, jota voin nyt lähteä hyödyntämään ja toteuttaa haaveeni omasta yrityksestä. Pidän tuloksen tekemisen ohella yritysten kehittämisestä ja nyt siihen on mahdollisuus. Ja samat ajatukset oli Elinalla 10 vuoden Nokia kokemuksen jälkeen. Joten pidimme pienen sapattivapaan, perustimme yrityksen Incoserv Oy ja sillä tiellä olemme.  Ja homma sujuu kuin tanssien!

Tämän kirjoitti Harri, jolle ainekirjoitus oli koulussa aina vaikeaa (en antanut Elinan kirjoittaa, kun hänen haaveensa on ollut kirjoittaa kirja!).

 

 

tarinamme